BOTOX

Botox

Yaşlanma ile birlikte yüzümüzde ne gibi değişiklikler oluşur ? 



Yaşlanma ile birlikte, yüzümüzde ince veya derin kırışıklıklar ve sarkmalar oluşur. Bunun sebepleri arasında, yer çekimi etkisi, güneş ışınları, ultraviyole, her gün yüzlerce kez yaptığımız gülme, kaş çatma, gözlerimizi kısma gibi mimik hareketlerimiz ve sigara gibi olumsuz dış etkenlere maruz kalmak sayılabilir. Zamanla deri içinde var olan ve cildimizin daha diri, genç görünmesine neden olan bazı maddelerde de azalma meydana gelir. Bunun sonucunda dudak çevremizde, ağız çevremizde, göz kenarlarımızda (kaz ayağı), alnımızda ve her iki burun inen derin veya ince kırışıklıklar oluşur.



Botox nedir ? 



Botox, clostridium botulinum isimli bakteriden elde edilen bir tür nörotoksindir. Etkisini sinir-kas kavşaklarında sinir iletimini bozarak gösterir. Yani kas lifleri üzerinde geçici paraliz yaratır. Botox’un bu etkisi sadece kasları hareket ettiren sinirler üzerinde görülür; ağrı, dokunma ve soğuk sıcak hissi üzerinde bir etkisi yoktur. Yüzde maske benzeri bir donukluğa yol açmaz; yüz ve bakışlardaki ifadeyi değiştirmez.



Botox nerelerde kullanılır ? 



Zaman ve yaşlanma ile yüzde oluşan çizgilenmelerin giderilmesinde kullanılır. İki kaş arasındaki kaş çatma çizgilerinin, yatay alın çizgilerinin, göz etrafındaki ışın gibi dışa doğru uzayan kazayağı çizgilenmelerinin giderilmesinde; hafif kaş düşüklüğünde; boyundaki dik ve yatay çizgilenmelerin ve bantların giderilmesinde kullanılır. El, ayak ve koltukaltının aşırı terlemelerinde (hyperhydrosis) bir tedavi metodu olarak kullanılır. Buradaki işlevi, salgı bezlerine giden sinirleri geçici olarak felç edip ter üretimini azaltmaktır.



Botox hangi durumlarda uygulanmaz ?

Hamilelikte, sistemik ya da lokal enfeksiyonlarda ve nöromüsküler hastalıklarda (myasthenia gravis, amyotrophic lateral sclerozis gibi) botox kullanılmaz. 



Botox ne zamandan beri kullanılmaktadır ?



İlk önceleri paralitik ve spastik hastalıklarda kullanılırken, 1987 den beri kozmetik nedenlerle kullanılmaktadır. 1989 yılında FDA ( American food and drug administration ) onayı alarak şaşılık, blefarospazm ve yarı yüz spazmlarında kullanılmaya başlanmıştır. Kozmetik kullanımını FDA, 2002 yılında onaylanmıştır.



Botox nasıl uygulanır ? 



Botox enjeksiyonu çok ince uçlu insulin enjektörleriyle yapılır. Uygulamadan önce herhangi bir anestezik madde uygulanması gerekmez. 



Botox alerji yapar mı ?



Bu güne kadar botoksun alerjiye yol açtığını gösteren herhangi bir bilimsel kanıt yoktur. 



Botox’un etkisi ne zaman başlar ? 



Enjeksiyondan sonra etki 1-2 gün içinde ortaya çıkar, 1-4 hafta içinde maxsimuma ulaşır. 3-4. aydan sonra botox’un etkisi azalmaya başlar, ortalama 6-8 ay içinde etkisi sona erer.



Botox enjeksiyonu tekrarlanabilir mi ? 



Yüzümüzdeki kırışıklıkların, yaşlanmayla, yüzümüzdeki kasların oluşturduğu mimik hareketleri ve yer çekimiyle oluştuğu ve pek çok dış etkenin bunu hızlandırdığı bilinmektedir. Kas aktivitelerinin yavaşlatılması bu kırışıklıkların oluşumunu engeller yada erteler. Bu yüzden botox enjeksiyonlarının tekrarlanması daha genç bir yüze sahip olunması açısından önemlidir. Ayrıca botox enjeksiyonları ne kadar çok tekrarlanırsa, botoxun etki süresi de o derecede uzar. ( etki süresi 8-12 aya uzayabilir )



Botox enjeksiyonu sonrası dikkat edilmesi gerekenler nelerdir ? 



Enjeksiyon sonrası ilk 4 saat içersinde enjeksiyon yerinin ellenmemesi, masaj yapılmaması, aşırı mimiklerden kaçınılması ve başın dik tutulması gereklidir. 



Botox enjeksiyonlarının komplikasyonları nelerdir ? 



Alın çizgilerin giderilmesi için yapılan enjeksiyonların %1 de tek göz kapağında geçici, hafif düşüklük görülebilir. Bu 2-3 hafta içinde kendiliğinden düzelir. Enjeksiyon yerinde kızarıklık olabilir.Geçici baş ağrısı görülebilir. Çok düşük sayıdaki hastada, botox yeterince etki gösteremeyebilir ve / veya etkisi daha kısa olabilir.