KOLTUKALTI TERLEME TEDAVİSİ

Koltuk Altı Aşırı Terleme (hiperhidrozis) Tedavisinde Altın İğne

Vücudumuzda 2-6 milyon civarında ter bezi bulunur. Bu ter bezleri Ekrin ve Apokrin diye adlandırılır. Ekrin ter bezleri, derin dermis denilen deri tabakasında bulunur ve kendi kanalı ile direk deri yüzeyine açılır. En çok koltuk altı, el, ayak ve alın gibi bölgelerde bulunur. Vücudun ısı dengesinde rol alır.

Apokrin ter bezleri, dermis denilen deri tabakakasında bulunur ve kanalı kıl folikülüne açılır. En çok koltuk altı, genital bölge ve meme başında bulunur. Seksüel koku bezleridir.

Normal seviyelerde olan terleme vücut metabolizması açısından olması gereken durum iken aşırı terleme, yani hiperhidrozis diye tabir edilen bir hastalık boyutundadır.

Günümüz sosyal yaşantısında aşırı terlemesi olan kişilerin en çok rahatsız olduğu durum, ellerinin ıslak olması ve koltuk altının aşırı terleme sonrası elbiselerden kendini belli etmesidir. Giysilerde 5 cm genişliğe kadar olan terleme normal kabul edilirken, 10 cm üzeri anormal ve 15 cm üzeri hiperhidrozis dediğimiz rahatsızlık düzeyi olarak kabul edilir.

Aşırı terlemenin tedavisi amacıyla iyontoforez, botox, endoskopik thorasik sempatektomi ve ter bezlerinin cerrahi olarak çıkarılması gibi işlemler uygulanabilir.

SECRET; başlığında 25 adet altın iğnenin bulunduğu ve cilde temas ettirildiğinde Radyofrekans enerjisinin cilt altına aktarıldığı bir sistemdir. 

Koltuk altı terlemesinde altın iğneler cilde 2-3 mm derinliğe kadar batırılır. Bu seviye Ekrin ter bezlerinin bulunduğu seviyelerdir. iğne ucunda yoğunlukta olmak üzere iğne hattı boyunca radyofrekans enerjisi verilir. Bu enerji ile 68-80 derecelik bir ısı ortaya çıkar. Bu ısının etkisiyle ter bezlerinin hasar görmesi ve özelliğini yitirmesi amaçlanır.

Seans öncesi koltuk altı lokal anestezik kremle uyuşturulur. Seanstan 15-20 gün sonra iyot nişasta testi yapılarak terlemenin azalma düzeyi önceki duruma göre kıyaslanır ve farkları ölçülebilir. İhtiyaç durumunda 1 ay ara ile maximum 3 seans uygulanabilir.