LİPOLİZ NEDİR ?

Lipoliz Nedir?

Liposuction olmak istemeyen ve bölgesel olarak incelmeyi hedefleyen hastaların tedavisinde lipoliz tercih edilebilir. Lipoliz, yağ fazlalığı bulunan bölgeye phosphatidylcholine adlı ilacın enjekte edilmesi ile o bölgedeki yağların eritilmesi işlemidir.

Lipoliz yönteminde soya fasulyesinden elde edilen phosphatidylcholine maddesi kullanılmaktadır. Bu madde insan vücudunda bulunan ve yağ metabolizmasında önemli rol oynayan bir maddedir. Aslında bu madde yaklaşık on yıldır kolesterol düşürmek amacıyla ilaç olarak da kullanılmaktaydı. Bu yöntemin amacı bu maddeyi yağ fazlalığı olan bölgelere enjeksiyon ile vererek talep edilen bölgelerdeki yağların eritilmesine dayanmaktadır. Enjekte edildiğinde yağ hücrelerinin zarının geçirgenliğini artırması, parçalanan yağ hücrelerinin vücut tarafından yok edilmesini hedefler. İşlem doğal şekline benzer şekilde yağ yıkılımını artırmak amacıyla uygulanmaktadır.

Lipoliz Nasıl Uygulanır?

Mezoterapi iğnesine benzer son derece ince bir iğne ile uygulama yapılır. Mezoterapi tabancası ya da manuel olarak iğneler direkt yağ doku içerisine 2 cm aralıklarla batırılarak uygulanır.

Lipoliz 4-8 hafta aralıklarla yapılmaktadır. Yine de seans sayısı; kullanılan ilaç miktarı ve hedef yağ kitlesi ile doğru orantılıdır.

Lipoliz seans sayıları ve aralıkları konusunda değişik birkaç metot mevcuttur. Bazen seans araları kısa tutularak (iki ila dört hafta) bir ortalama beş – yedi seans uygulanabilirken bazen 5 seansta verilecek toplam ilaç konsantre hale getirerek daha az seansta işlem tamamlanabilir (iki ayda bir uygulama). 

Lipolizin liposuctiondan Farkı

Lipoliz yağ hücreleri normal boyutları getirmeyi veya tamamen yok etmeyi amaçlar. Yağ hücreleri yok etme süreci, liposuctiona benzemesine rağmen lipsuction gibi cerrahi bir yöntem değildir.

 

 

 

Lipolizden Sonraki Süreç Nedir?

Lipoliz ile beraber kişi genel vücutta kilo kaybetmek istiyorsa sağlıklı bir beslenme ve diyet yapması önerilmektedir. Bu yöntem, vücutta genel kilo kaybından çok bazı bölgelerde yerleşen yağ fazlalıklarının giderilmesine ve azaltmasına yardımcı olur. Etkili sportif bir faaliyet eklenmesi, kas dokusunun güçlenmesi ve vücut hatlarının istenilen şeklin verilmesine yardımcı olacaktır

Uygulama yapılan bölgelerde hafif kızarıklık, kaşınma, ödem ve kimi noktalarda küçük morarmalar görülebilir, bu durum ortalama 1 hafta devam edebilir, aynı zamanda enjeksiyondan sonraki günde bölgelerde hafif bir ısı artışı ve ağrı his edilebilir.

Lipoliz Nasıl Etkiler?

Tedavi uygulanacak hastaya iğneler enjekte edildikten sonra yağ hücrelerdeki zarların geçirgenliklerini değiştirebiliyor; bu durum bazı zamanlar yağ hücrelerin tamamen deforme edip ortadan kaldırılması şeklinde bazen ise hücre zarının geçirgenliğini artırarak yağ içeriğinin dışarıya çıkartması şeklinde olabiliyor. Bu sebeple hücre duvardaki değişiklik ve erimeler sonucunda liposuctiona benzer bir etki elde edilebiliyor.

Geçirgenliği artan ya da parçalanan yağ hücre zarından yağ asitleri kana geçer. Bu işlem yapıldığında uyulması gereken en önemli husus; kana geçen yağ asitlerini enerji kaynağı olarak kullanılmasının sağlanması gerektiği. Parçalan yağ idrarla atılır diye bir durum söz konusu değildir. Bu yüzden karbonhidrat en az tüketilerek vücudun enerji kaynağı olarak yağ asitlerini kullanması sağlanmalı ve bol egzersiz yapılarak kalori harcanmalıdır. Böylelikle fazla yağların vücuttan atılımına yardımcı olmak mümkün olacaktır.

Lipoliz Kimlere ve Hangi Bölgelere Uygulanır?

Bölgesel ve kalıcı yağ depoları yok etmek için yararlanabileceğiniz bu yöntem bir kilo verme yöntemi değildir. 

Zayıflama yöntemi olmaktan çok rejime, hatta spora dirençli olan, kalın yağ dokusu bulunan bölgelere yönelik bir uygulamadır. 15-30 kilo fazlası olan bir kişi lipoliz için iyi bir aday değildir. Zaten liposuctionda da o hastaya önce kilo verip, sonra gelmesi tavsiye edilir.

Hamileler, süt veren anneler, şeker hastaları, kalp rahatsızlığı olanlar, kanser hastaları ve de verilen ilaçlara alerjisi olanlar için uygun değildir. Emziren annelere, pıhtılaşma problemi olanlara, karaciğer yetersizliği olanlara, şeker hastalarına, kalp hastalığı olanlara, kanser hastalarına ve içeriğindeki maddelere alerjisi olanlara lipoliz uygulaması sakıncalı olabileceği gibi yan etkileri riskleri de beraberinde getirir.